вторник, 1 ноември 2016 г.

Може ли, вместо да се заколи курбан, да се даде милостиня?



Курбан означава „доближаване“. Т
ой изразява готовността за принасяне в жертва на богатството, живота и всичко в името на Аллах, отразява отдадеността към Всевишния и е израз на благодарност към нашия Създател.
Коленето на курбан е потвърдено както от Корана, така и от хадисите на Последния Пратеник.
В Свещения Коран Всевишния Аллах повелява:
 „Затова отслужвай молитвата към своя Господ и [жертвено животно] коли!“
 (Коран, 108/2)
Пратеника Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, повелява следното:
„Този, който има възможност да заколи курбан, а не го направи, да не се приближава до местата, където кланяме намаз (т.е. до джамиите)!“
Независимо дали е сюннет или ваджиб, коленето на курбан се извършва по определен начин, спазвайки определени правила.
Не се счита, че е извършен този ибадет (богослужение), раздавайки стойността на курбана на хора и благотворителни организации.
Пратеника на Аллах, след като било заповядано да се коли курбан, всяка година лично той спазвал и изпълнявал безупречно тази повеля, като сам колел курбаните.
Във връзка с това, дали е позволено вместо коленето на курбан да се дава себестойността на курбана на нуждаещи се или като благотворителност, в книгите по вероучение се посочва следното:
 „Всеки ибадет има своето специално място.
Мястото на зекята е специално, на милостинята – също. Така и коленето на курбан има своето определено място в религията.
Но ако курбанът не може да се заколи навреме в определените дни, ако животното е живо – се дава след това, ако не е – се дарява неговата парична себестойност. Богослуженията (ибадетите), свързани с финанси, които се правят за приближаване до Всевишния, са два вида. Едната част, както е при зекята и милостинята садака, е да се дадат на някого.
 
Другата част е да жертваш нещо, което ти принадлежи.
Това е като освобождаването на роб.
Коленето на курбан съдържа и двата вида ибадет.
Самото колене на курбан е приближаване към Всевишния.
А раздаването на месото на съседи и нуждаещи се е другата част от този ибадет.
Но най-важното в случая е коленето на курбан да се извършва само заради Аллах и спечелване на задоволството на Всевишния. Ако не се спази това правило, се счита, че не сме изпълнили задължението си. Затова и не се приема, че сме извършили ибадета курбан, ако вместо да се заколи курбан в определените дни, се даде милостиня садака“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар