вторник, 14 май 2019 г.

Курбан ,,Акика”.


Курбан ,,Акика”.
Коленето на Курбан „Акика” /за новородено/ е суннет.
Хадис: От Семура ибн Джундуп /р.а./: „Казал е Пратеникът (с.а.с.): ,,Желателно е на всяко новородено да му се заколи „Акика” Курбан на седмия ден от раждането, да му се сложи име и да му се обръсне главата.” (Ахмед и есхабу сунен)
Видовете животни за „Акика” са същите, както и при „Удхийе Курбан”, което се отнася за „Удхийе” – важи и за „Акика Курбан”.
1. Време за колене – това се прави на седмия ден от раж
дането на детето, ако не може на седмия, тогава на четиринадесетия, ако тогава не може – когато има възможност.
2. Желателно е да се заколи от бащата, като се каже:,,Аллахумме минке ве леке акикату ан……/споменава се името на детето/!”. След това се казва ,,Бисмиллях , Аллахуекбер!” и се коли.
3. Месото се разпределя, както при „Удхийе”.
4. Даване на име за новородено.
Когато се роди дете, суннет е да се чете езан в дясното ухо на бебето, след което да се спомене три пъти името на детето. Това се прави по посока на къбле.
От суннета е да се обрязват децата, но не на първия или седмия ден, за да не се оприличаваме с евреите. Според имам ебу Ханифе този суннет е останал от Ибрахим /а.с./.
Хадис: От ебу Рафия (р.а.), който казал: ,,Когато се роди Хасен, Пратеникът (с.а.с.) му чете езан на ухото.” (Ебу Дауд, Тирмизи и Ахмед)
На седмия ден от раждането са суннет три неща:
1) да се даде име на бебето;
2) да се заколи „Акика";
3) да му се обръсне главата, а обрязването е суннет да се прави след седмия ден.
Хадис: От ебу Рафия /р.а./ : „Когато се роди Хусейн, Пратеникът (с.а.с.) каза на Фатиме /р.а./: ,,Обръсни главата на бебето и раздай садака в сребро, колкото тежи косата на бебето!” (Бейхаки и Ахмед)

Няма коментари:

Публикуване на коментар