понеделник, 4 юни 2018 г.

Събудете за сезона на поклонението хадж


Първият ден на Рамадан байрам поставя началото както на празника, така и на един много важен за мюсюлманите период, сезона на Хадж.
Изобилни и безбройни са богатствата и възможностите, с които Аллах Всевишният ни е дарил. Много често обаче, се влияем от навика или от капаните, които шейтана ни залага и този период отминава, без да сме възприели от тях онова, което трябва да възприемем.
Нито една религия или система не са в състояние да дадат на човечеството това, което му дава хаджа в Исляма. За разлика от това, което е сега, това място трябва да се превърне в център, от който да блика знание и култура за цялото човечество, а не да се възприема като търговски или туристически център. В днешно време всеки освен мюсюлманите се стреми да получи пай от „дебелата торта" от този център. Не задавайте нелогичния въпрос: „Какво правят туристите мюсюлмани?" Тук не е мястото да се повдигат спорове за това какво се пропуска и какво не по време на хаджа, а в рамките на това кратко изложение искам да предложа няколко призива. Всеки да ги разгледа вътре в себе си и да се опита да направи онова, което му подсказва вътрешният глас.
1. Задайте на няколко от кандидат-хаджиите въпроса: „Защо отивате на хадж?" Приемете го като някаква анкета и се опитайте да разберете каква е истинската цел на хаджиите.
2. До каква степен хаджиите отдават значение на задължителните предписания (на ибедета) в Исляма? Или пък работата им преминава в приготовления около пътуването, визите и т.н.
3. Хаджа трябва да бъде стъпка към една промяна, към едно съживяване, което не е станало до момента на неговото изпълнение. И така всеки нов хадж трябва да бъде нова крачка в подема на мюсюлманина, а оттам и на общността.
При възстановяването на самоличността си мюсюлманина трябва да започне от самия себе си, като се запита за собствената нагласа и степен на възприемане, за връзката със служенето и постоянството в него, за начина да се достигне прозрението.
4. Вътре в нас трябва да настъпи катарзис, който да вдигне завесата на безразличието, на бездействието и наново да ни изгради.
Хаджа е целостта на цялото служене и представлява една върховна точка, от която много хора правят завръщане към истината. Всяко служене при Исляма води до порядък в една или няколко сфери от живота, а хаджа води до порядък в целия живот на мюсюлманина. Не всеки Хадж, разбира се – само Хадж, който се изпълнява така, както е според Исляма.
Стремете се да живеете според примера на Пратеника С.А.С. и примера на онези, които сам той е възпитал. Чрез искреност и дела се устремете към прозрение и с пълни сърца изживейте хаджа. Пожелаваме приет Хадж за всички мюсюлмани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар